voorkaft van het boek

donderdag 7 mei 2009

biografie auteur (maths wall)


De Zweedse schrijver Mats Wahl is geboren op 10 mei 1945 in Malmö. Hij groeide op bij zijn grootouders, eerst in Gotland, later in Stockholm. In die stad bezocht hij de universiteit, waar hij pedagogiek, literatuurgeschiedenis en sociale antropologie studeerde. Hij gaf jarenlang les aan probleemkinderen. Over zijn ervaringen in het onderwijs schreef hij artikelen in pedagogische vakboeken.
Vanaf begin jaren tachtig schrijft hij verhalen voor volwassenen en kinderen: historische romans, detectives, maar ook informatieve boeken over diverse onderwerpen, draaiboeken en theaterstukken. Voor de Zweedse televisie maakte hij een aantal (jeugd)series.
Wahl kreeg voor zijn werk onder meer de Nils-Holgersonprijs en de Janusz-Korczakprijs. Voor de Duitse vertaling van zijn jeugdboek Winterbaai (Davidsfonds/Infodok, 1998) ontving hij in 1996 de Deutscher Jugendliteraturpreis. In Nederland verschenen enkele boeken voor jonge kinderen van hem in vertaling. Bekendheid kreeg hij hier met zijn jeugddetective Zoek (2005), het eerste verhaal over inspecteur Fors. In 2006 kwam het volgende deel over deze politiespeurder uit: Raak. Beide boeken verschenen bij uitgeverij Davidsfonds/Infodok. Hij toont zich daarin een geëngageerd auteur, die schrijft over de harde realiteit in een Zweedse stad, waar discriminatie, racisme en neonazisme voorkomen. Zoek (Der Unsichtbare) leverde hem de Gustav-Heinemann-Friedenspreis 2002 op. In dit verhaal staat de verdwijning van de 16-jarige Helmer centraal. Hij werd het slachtoffer van zinloos geweld van schoolgenoten. Het boek behoort tot de kerntitels van de Jonge Jury 2007

bron: http://www.davidsfonds.be/publisher/author/detail.phtml?id=211

Geen opmerkingen: